Tym razem Rajski wynalazł najprostszy przepis na kurczaka, danie w 20 min.
Składniki:
Mięso:
- 500 g udźców z kurczaka (bez kości) lub pierś z kurczaka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej
- świeży imbiru
- 4 ząbki czosnku
- papryczka chilli (ilość zależy od tego jak ostro lubicie jeść)
Sos - to tajemnica smaku tej potrawy!
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Dodatkowo:
- ryż
- szczypiorek
- sezam
Sposób przygotowania
Na początku przygotuj sos. Wszystkie składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj.
Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a czosnek i papryczkę chilli pokrój w plasterki.
Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą oraz pieprzem i obtocz w mące ziemniaczanej.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso, aż zrumieni się ze wszystkich stron.
Następnie dodaj czosnek, chilli oraz imbir i przesmaż przez minutę.
Wlej sos i wymieszaj tak, aby dokładnie pokrył kawałki kurczaka. Smaż jeszcze
2-3 minuty, po czym zdejmij patelnię z ognia.
Gotowego kurczaka podawaj z ryżem, posypanego szczypiorkiem i jasnym sezamem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz