niedziela, 19 kwietnia 2020

Kurczak Generała Tso, czyli ciąg dalszy corona- gotowania.

Tym razem Rajski wynalazł najprostszy przepis na kurczaka, danie w 20 min.

Składniki: 
Mięso:
  • 500 g udźców z kurczaka (bez kości) lub pierś z kurczaka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • olej 
  • świeży imbiru 
  • 4 ząbki czosnku 
  •  papryczka chilli (ilość zależy od tego jak ostro lubicie jeść)
Sos - to tajemnica smaku tej potrawy!
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka octu ryżowego 
  • 2 łyżki wody 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
Dodatkowo: 
  • ryż 
  • szczypiorek 
  • sezam
Sposób przygotowania
Na początku przygotuj sos. Wszystkie składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj. 

Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a czosnek i papryczkę chilli pokrój w plasterki. 


Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą oraz pieprzem i obtocz w mące ziemniaczanej.




Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso, aż zrumieni się ze wszystkich stron. 


Następnie dodaj czosnek, chilli oraz imbir i przesmaż przez minutę. 
Wlej sos i wymieszaj tak, aby dokładnie pokrył kawałki kurczaka. Smaż jeszcze 
2-3 minuty, po czym zdejmij patelnię z ognia.


Gotowego kurczaka podawaj z ryżem, posypanego szczypiorkiem i jasnym sezamem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz