tag:blogger.com,1999:blog-3179968516539543166.post4621422260592868251..comments2024-02-19T09:27:48.848+05:30Comments on Rajscy w Azji: Czego NIE jemy w Tajlandii czyli "azjatyckie przysmaki" ;-0Rajscy w Azjihttp://www.blogger.com/profile/17710277609763004545noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-3179968516539543166.post-82568537792324102302015-04-11T13:39:37.623+05:302015-04-11T13:39:37.623+05:30Mnie jeszcze pasuje: "A co JA nie spróbuje ?!...Mnie jeszcze pasuje: "A co JA nie spróbuje ?!" Chrzest 'robalowy' zdaliście wzorowo ;-) Tymi muchami nawet nas przebiłeś ... fuuuj..... ;-)Rajscy w Azjihttps://www.blogger.com/profile/17710277609763004545noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3179968516539543166.post-6042980503389594882015-04-10T23:14:34.936+05:302015-04-10T23:14:34.936+05:30przypomniało mi się takie powiedzenie: "Polak...przypomniało mi się takie powiedzenie: "Polak potrafi!" ;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11802015352206765490noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3179968516539543166.post-70466430934694201082015-01-27T13:24:01.623+05:302015-01-27T13:24:01.623+05:30Jedzenie robali z biedy się wzięło;-) Podobnie był...Jedzenie robali z biedy się wzięło;-) Podobnie było z żabami, pajakami, szczurami a nawet owocami morza. Były łatwo dostępne, za darmo i dostarczały białko. A potem to już tradycja. Poza tym nasze podejście do tego co smaczne a co obrzydliwe bierze się z kultury i wychowania. Jak już przełamiemy naszą obrzydliwość i zamkniemy oczy to okazuje się, że taka larwa jest smaczna ;-) Chociaż nadal nie mogę się przełamać, próbowałam różnych rzeczy, ale nadal fuuuj ...Rajscy w Azjihttps://www.blogger.com/profile/17710277609763004545noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3179968516539543166.post-27347879967179230682015-01-27T13:10:41.774+05:302015-01-27T13:10:41.774+05:30Zgadza się to skrzypłocz, zaliczyłam go do grupy k...Zgadza się to skrzypłocz, zaliczyłam go do grupy krabopodobne ze wzgledu na jego wygląd i ang. nazwę Atlantic horseshoe crab, chociaż bardziej jest spokrewniony z pająkami i skorpionami niż krabami ;-) Są to rzeczywiście relikty z przeszłości bo nie zmieniły się od około 250 mln lat, mimo to nie są tutaj chronione tylko zjadane ;-) Nie są wymierającym gatunkiem, a wręcz popularnym. Podobno niezbyt smaczne, nie próbowaliśmy ;-)Rajscy w Azjihttps://www.blogger.com/profile/17710277609763004545noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3179968516539543166.post-42004250283033745072015-01-27T09:54:10.585+05:302015-01-27T09:54:10.585+05:30Oooo fuuuuujjj!!! Bleee... Robale :D Ciekawe skąd ...Oooo fuuuuujjj!!! Bleee... Robale :D Ciekawe skąd im się to wzięło, żeby jeść robactwo. Nam to się kojarzy z czymś brudnym, odrażającym. Ale kilka pozycji by mnie na pewno skusiło! Krewetki z odnóżami jak najbardziej! Sama właśnie takie kupuję nieobrane i gotuję razem z pancerzem bo jest więcej smaku. Kraby, małże i te duże czerwone szczypce poproszę! Choć za węże morskie podziękuję... Suszone ryby i kałamarnice bym może zjadła, tylko jakoś nie bardzo lubię takie smaki. Za to żabie udka koniecznie! Nie jadłam nigdy ale zawsze chciałam spróbować. Na widok pająków czy szczurów uciekałabym gdzie pieprz rośnie :D Magda lenahttps://www.blogger.com/profile/12226881649323278147noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3179968516539543166.post-23742069641221157112015-01-26T23:38:14.149+05:302015-01-26T23:38:14.149+05:30Niesamowicie ciekawy post! Przy 90% zdjęć moją rea...Niesamowicie ciekawy post! Przy 90% zdjęć moją reakcją było "fuuuuj" :) Właściwie z Twojego "menu" skusiłabym się tylko na owoce morze, choć nie wszystkie. A na pierwszym zdjęciu z działu "krabopodobnych" jeśli się nie mylę jest skrzypłocz- stworzenie uważane za żywą skamieniałość :)<br /><br />Paulinahttps://www.blogger.com/profile/08102126328116874755noreply@blogger.com